Duurzaamheid in je kledingkast

Wist je dat de mode- en textielindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? ‘Fast Fashion’, dat is de boosdoener en helaas iets waar consumenten bewust of onbewust in meegaan. Waar vroeger in de mode een seizoen een paar maanden duurde, worden er door modebedrijven tegenwoordig soms wekelijks nieuwe collecties gelanceerd. Goedkope kledingstukken die als wegwerpartikelen gezien worden zijn de oorzaak van milieuvervuiling en andere maatschappelijke problemen.

 

Wat is het probleem?

Goedkope ‘Fast Fashion’ is op verschillende vlakken een probleem:

1. Waterverbruik. Voor een eenvoudig t-shirt is wel 2700 liter water nodig, voor het verbouwen en verwerken van het katoen.
2. Bleekmiddelen, verf en andere giftige stoffen worden gebruikt voor de bewerking van kleding, deze stoffen komen in het milieu terecht.
3. Transport. In de lange keten van grondstof tot in de winkel worden producten vaak de hele wereld over vervoerd.
4. Uitbuiting van mensen in fabrieken in derde wereldlanden, kinderarbeid, slechte werkomstandigheden en extreem lage lonen.
5. Jaarlijks belanden er, alleen al in Nederland, miljoenen kilo’s kleding op afvalstortplaatsen.


Modeketens verbranden “oude” collecties

Heb je je wel eens afgevraagd wat er gebeurt met al die “oude” collecties die grote modeketens niet verkocht krijgen? Ik ging op zoek en las in een artikel van Fashion United dat een groot deel wordt gedoneerd of verkocht aan commerciële partijen. Maar eind 2017 kwam H&M in opspraak, zij zouden namelijk miljoenen aan nieuwe kleding vernietigen in verbrandingsovens. Dit werd door H&M zelf ontkend. Volgens Fashion United wordt 2,7% van de kleding verbrand. Dat lijkt misschien weinig, maar op bijna 22 miljoen kledingstukken toch best aanzienlijk, kun je nagaan hoeveel dit over de hele wereld moet zijn.

 

Hoe ga je zelf zo duurzaam mogelijk met kleding om?

Er zijn verschillende manieren om er samen voor te zorgen dat de textiel afvalberg zo klein mogelijk wordt. Je kunt vast direct al een aantal tips toepassen.

·  Koop gericht kleding die je nodig hebt en waarvan je zeker weet dat je het vaak zult dragen. Kies voor tijdloze items die je op verschillende manieren kunt combineren.
·  Kies voor winkels en merken die biologische, gerecyclede en/of fair fashion aanbieden.
·  Ga op zoek naar mooie kledingstukken in tweedehands winkels.
·  Ruil kleding met vrienden of leen regelmatig van elkaar.
·  Hoeveel kleding heb je eigenlijk nodig en wat voegt het toe? Duik je kast eens in en bedenk nieuwe leuke combinaties.
·  Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Wanneer je in het aanbod duurzame kleding niet vindt wat je zoekt, ga dan voor merkkleding. Waarom? Voor merkkleding is de tweedehands markt veel groter, er is dus vast nog iemand die jouw kledingstuk wil hebben.
·  Geef kleding die je niet meer draagt weg aan iemand die het kan gebruiken, lever het af bij een tweedehands winkel zoals Terre des Hommes of verkoop het zelf op een rommelmarkt.
·  Ook kleding die niet meer bruikbaar lijkt kun je inleveren, textiel kan namelijk in veel gevallen gerecycled worden.

 

Wat kun je nog meer doen aan duurzaamheid van je kleding?

 Was jij je kleding al na één keer dragen? Oké, in sommige gevallen is het logisch dat je kleding wel een wasbeurt kan gebruiken, maar meestal is dit helemaal niet nodig. Hang je kleding lekker buiten of voor een open raam of hang het in de badkamer wanneer je gaat douchen, zo stoom je je kleding meteen. Ook kun je een spray flesje vullen met een mix van water en je favoriete wasverzachter, vernevel het over je kleding en het ruikt weer heerlijk fris. Tot slot zijn er verschillende ecologische wasmiddelen te verkrijgen en kun je kleding beter aan een waslijn of wasrek uithangen dan je energievretende droger te gebruiken.

 

Heb jij nog tips?

Als jij nog tips hebt, laat het me weten! Of misschien ben jij wel één van die ondernemers die bijdraagt aan de verduurzaming van kleding en textiel. Ik kom graag met je in contact.

Wil je weten wat ik als externe tekstschrijver en contentspecialist kan betekenen binnen jouw bedrijf?
Neem vrijblijvend contact met me op voor een advies op maat.

+31(0) 6 519 103 00
info@contexxtschrijver.nl