Duurzame energie | In 2050 van het gas af, kan dat?

Een interview met Willem-Jan van Van Alphen & Roest Installatietechniek

Afgelopen September bezocht ik Van Alphen & Roest Installatietechniek op een informatieve avond van ‘Duurzaam Drimmelen’. Het onderwerp betrof warmtepompen en hoe je deze kunt inzetten om energie te besparen. Dat kan financiële voordelen bieden en het is erg milieubewust. Omdat op deze avond vooral de technische aspecten van warmtepompen werden uitgelicht, besloot ik mede-eigenaar Willem-Jan Roest te interviewen om meer te weten te komen over het verhaal achter dit familiebedrijf.
 

image-20190116163726-1.jpeg
 

130 jaar familiehistorie

Willem-Jan en zijn zus Heidi zijn momenteel beiden eigenaar van het familiebedrijf. Als innovatief bedrijf zijn zij natuurlijk vooral gefocust op hedendaagse ontwikkelingen, toepassingen en technieken, maar de rijke historie wordt zeker niet vergeten. Willen-Jan vertelt:
 

We bestaan al 130 jaar, sinds 1888. Het bedrijf is destijds opgericht als smederij, door de familie van Alphen. De volgende generatie, twee zoons en een dochter, namen het stokje over. De dochter trouwde met een houtbewerker, Roest genaamd, zo ontstond Van Alphen & Roest. Dat waren mijn opa en oma. Mijn vader en zijn broer runden het bedrijf door het jonge overlijden van mijn opa noodgedwongen al op 13 en 15-jarige leeftijd, samen met mijn oma. Ze werkten lange dagen want in de overige uurtjes gingen ze ook nog gewoon naar school.

 

Van smederij naar installatiebedrijf

In 130 jaar is er veel veranderd. Waar Van Alphen & Roest begon als een smederij ontwikkelden ze zich gestaag steeds meer in de richting van een constructie- en mechanisatiebedrijf én werden ze brandstofleverancier. Ze hadden zelfs een tankstation in bezit en voorzagen in de behoefte aan kolenlevering. Later ook in oliekachels.

“Mijn vader en oom zagen steeds meer behoefte aan comfort in huizen ontstaan en hiermee de ontwikkeling van verwarmingssystemen. Zij grepen de kans om de installatietak meer vorm te geven en leverden bijvoorbeeld aardgas in de jaren ’60. Iedereen moest omgeschoold worden. Leuk weetje trouwens: mijn tante was de eerste vrouwelijke gasfitter van Nederland! De mechanisatietak werd volledig afgestoten in 2014, daar was geen behoefte meer aan. Dat vind ik nu zo mooi aan een bedrijf met zo’n lange historie, we hebben ons altijd aangepast aan de tijd en doen dat nog steeds, anders stonden we hier nu niet.”
 

Duurzame energie

Van Alphen & roest is toonaangevend op het gebied van duurzame energie. Het pand aan de Thijssenweg 20 in Hooge Zwaluwe is zelfs helemaal CO2-neutraal, ze voorzien dus volledig in hun eigen energiebehoefte.

“Mijn vader begon in het jaar 2000 steeds meer belangstelling te tonen voor alternatieve energievoorziening. Hoewel we ons toen nog in het vroege stadium begaven, geloofden we erin en zijn we ons gaan specialiseren in duurzame energie. Vanuit deze visie hebben Heidi en ik het vervolgens voortgezet.”

Antje fotografeert-2.jpg

 

Vind jij duurzaamheid zelf belangrijk?

“Heel erg, ik geloof dat de meeste mensen echt onderschatten wat de gevolgen zijn van niet ingrijpen. Denk aan extreme droogte of juist wateroverlast en overstromingen. Ik probeer met het bedrijf een verschil te maken, hoewel het commerciële aspect en ideologie soms kunnen botsen. We proberen hier de beste balans in te vinden.”

 

Van Alphen & Roest maakt in hun bedrijfspand gebruik van:

·         zonnepanelen;

·         steeds meer elektrische bedrijfsvoertuigen;

·         verwarming d.m.v. duurzame biomassa pellets;

·         koeling d.m.v. bodemenergie;

·         regenwater voor het sanitair en besproeien van groen;


Daarnaast vinden ze verantwoordelijkheid voor een veilige, prettige werkplek voor hun werknemers ook erg belangrijk. De werkruimten zijn licht en verantwoord ingericht.

 

Is het realistisch dat Nederland in 2050 van het gas af is?

“Het klinkt misschien ver weg, maar met de oplossingen die nu voorhanden zijn wordt dat nog een hele opgave. Niet omdat mensen er niet toe bereid zijn, maar omdat er naar verwachting nog zoveel andere technologieën ontwikkeld zullen worden, waterstof bijvoorbeeld. We moeten oppassen dat we huishoudens niet voor dure oplossingen laten betalen, terwijl de volgende techniek alweer om de hoek staat.”
 

Kun je dat toelichten?

“Op dit moment is het niet mogelijk om iedereen op elektriciteit over te laten gaan, daar wordt gewoon nog niet voldoende voor opgewekt door zonnepanelen en windmolens. Elektriciteit zal dus op andere manieren moeten worden opgewekt, manieren die wellicht niet zo duurzaam zijn. Als dat het geval is streven we het doel voorbij en verschuiven we het probleem alleen maar. Bovendien geloof ik in maatwerk, niet iedere techniek is geschikt voor ieder pand of woning. Luchtwarmtepompen maken bijvoorbeeld best wat geluid, wanneer een hele rij huizen deze laat plaatsen kan dat voor geluidsoverlast zorgen. Maar op een industrieterrein kan het prima.”
 

Je woning volledig zelf voorzien van energie

“Dat is zeker mogelijk, maar gemakkelijker uit te voeren binnen nieuwbouwprojecten die hier bij de bouw al bewust rekening mee houden. Voor een bestaande woning is het kostenplaatje vaak een reden om het niet te doen. Daarnaast heeft niet iedere woning een geschikt dak voor zonnepanelen om voldoende energie op te wekken. CO2-neutraal wonen is een mooi streven, maar dus nog niet voor iedere woning een realistisch doel.”
 

Langer zelf thuis wonen

Van Alphen & Roest voert het ‘Langer zelf thuis wonen’ keurmerk, wat houdt dit in?

“Het is iets wat mooi aansluit op onze visie met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook op onze diensten. Ouderen blijven steeds langer in hun eigen huis wonen, dus hoe prettiger en comfortabeler zij zich voelen, hoe beter. Warmtevoorziening en besparing kan hieraan bijdragen.”
 

Wat zijn verdere ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie?

“Je ziet steeds meer financieringsmogelijkheden de kop opsteken. Leningen, potjes van de gemeente, subsidies of andere regelingen. Een andere ontwikkeling die steeds populairder wordt is dat je installaties leaset, wat het laagdrempeliger maakt. Bovendien ontstaat er een meer circulaire oplossing, bedrijven blijven verantwoordelijk én gemotiveerd om materialen te hergebruiken.

Wil je meer weten over duurzame energie mogelijkheden voor jouw bedrijfspand of woning? Van Alphen & Roest neemt naast de plaatsing van installaties ook een adviserende rol op zich. Voor een betrouwbaar advies op maat kun je dus altijd bij hen terecht.


Contexxt vertelt het verhaal van ondernemers met een mooie visie en missie. Ben jij zo’n ondernemer en wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Bekijk mijn diensten.

Meer weten?

Neem contact met me op.

 

Richt jij je als ondernemer op duurzaamheid of welzijn en wil je weten of ik jouw unieke verhaal kan vertellen? Laten we kennismaken en de mogelijkheden bespreken bij een kop koffie of thee!

+31(0) 6 519 103 00
info@contexxtschrijver.nl