Klimaatverandering aanpakken met de grootste milieuvervuilers

SDG-icon-NL-RGB-13.jpg

 

Dat duurzaamheid en milieuvriendelijkheid een steeds belangrijkere rol speelt de samenleving én in de commerciële sector is geen verrassing. ‘Groen’ is nog nooit zo hip geweest en daarom ook een steeds belangrijker verkoopargument. Een goed teken natuurlijk, maar als je écht impact wilt maken kun je je beter focussen op het aanpakken van de grootste vervuilers, als ondernemer én als consument.

 

Wat zijn de meest vervuilende sectoren?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte kortgeleden de cijfers van het eerste kwartaal bekend en gaf tegelijkertijd een weergave van de CO2 uitstoot per sector.

De sectoren landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid, overstijgen het aandeel van energie- en waterbedrijven en afvalbeheer. Opvallend is dat deze laatste sector met 4% gedaald is in vergelijking met vorig jaar, energiebedrijven stoten dus minder CO2 uit. 

 

De landbouwsector, met name de vee-industrie is enorm vervuilend

Zo’n 10 procent van de CO2 uitstoot in Nederland is afkomstig uit de veehouderij. Hier valt dus nog veel te winnen. Echter, de prijzen binnen de veehouderij staan onder druk en hiermee ook de boeren. Consumenten hebben hier dus ook een rol in. Eet je al regelmatig biologisch vlees? Goed bezig, maar de enige manier waarop de veestapel terug te dringen is, is minder vlees eten. Door vlees eens weg te laten uit je dagelijkse maaltijd word je creatiever met smaken, ingrediënten en kruiden. Bovendien zijn producenten van vleesvervangers steeds beter in staat de smaak en structuur van vlees te benaderen.

 

De transportsector stoot meer uit, hoofdoorzaak? De luchtvaart

Wist je dat de helft van de uitstoot door de transportsector (12%) afkomstig is van de luchtvaart? Er wordt vaker gevlogen en langer gevlogen. Even invliegen voor een vergadering, vakanties naar de andere kant van de wereld en de import van goederen uit Azië, het wordt steeds normaler. Hoe kun je dit zelf beperken?

· Koop zoveel mogelijk producten die lokaal vervaardigd zijn.
· Vraag je af of die meeting echt niet via Skype kan?
· Maak een roadtrip door Europa in plaats van duizenden kilometers vliegen voor een weekje op één bestemming. Je ziet en beleeft vanuit de auto of bus zoveel meer.

 

Meer consumptie door groeiende economie

De verwachting is dat in 2018 de economische groei met nog eens 3% gestegen zal zijn, er wordt zelfs van een hoogconjunctuur gesproken. Helaas gaat economische groei ook gepaard met hogere consumptie en dus meer CO2 uitstoot. Door duurzamere keuzes te maken kunnen we dit met zijn allen beperken. Bereken jouw ecologische voetafdruk op de site van het WNF.

 

De energie-intensieve industrie

De industriële bedrijven die de meeste energie verbruiken, zoals in de raffinage, chemie en de metaalsector, hebben de plicht om uiterlijk 2020 te voldoen aan het energie akkoord uit 2013. Wanneer zij hier niet aan voldoen worden er sancties opgelegd. Een andere industrie die niet vergeten mag worden is de textiel industrie. Niet alleen de uitstoot van broeikasgassen is in deze branche exorbitant hoog, ook het gebruik van water, verfstoffen en chemicaliën die in het milieu terecht komen en de uitbuiting van mensen in derde wereldlanden is aan de orde van de dag in de wereld van ‘fast fashion’. De Ellen MacArthur Foundation plaatste hier al een stuk over en stelt verbeteringen in de textielindustrie voor.

 

Tips over hoe jij kunt bijdragen aan het tegengaan van verspilling in de mode- en textielbranche kun je lezen in mijn blog Duurzaamheid in jouw kledingkast.

 

Ideeën voor onderwerpen binnen klimaatverandering

Heb jij misschien een tip of een onderwerp dat aandacht verdient om klimaatverandering tegen te gaan? Laat het me weten! Neem contact met me op en wie weet gaat het volgende artikel over jouw initiatief of onderwerp.

"Zo’n 10 procent van de CO2 uitstoot in Nederland is afkomstig uit de veehouderij. Hier valt dus nog veel te winnen."

Wil je weten wat ik als externe tekstschrijver en contentspecialist kan betekenen binnen jouw bedrijf?
Neem vrijblijvend contact met me op voor een advies op maat.

+31(0) 6 519 103 00
info@contexxtschrijver.nl